Potrzebujesz kofeiny, ale niestety akurat jesteś w kosmosie? Żaden problem, wystarczy, że wpadniesz na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). Już na początku 2015 roku pojawi się tam ekspres do kawy. Przygotowanie trunku zajmie mu niespełna dwie minuty! Maszyna do ISSpresso zostanie wyniesiona na orbitę przy pomocy statku Cygnus i rakiety Antares.

Po 18 miesiącach pracy powstało urządzenie, które nie tylko parzy espresso i inne rodzaje kawy, ale może zostać użyte do ponownego „nawodnienia” żywności. Głównym producentem jest firma Argotec. Swój wkład w projekt miał także włoski producent kawy Lavazza. Prace konstrukcyjne prowadzone były od zera, szczególnie w kwestii zabezpieczeń, które są nieodzowne w przypadku urządzenia znajdującego się na ISS.

Jednym z problemów było utrzymanie wody wewnątrz ekspresu po zaparzeniu kawy. Na Ziemi resztki wody nie stanowią żadnego problemu. Sytuacja na Stacji jest zupełnie inna. W stanie nieważkości płyny łączą się w kuliste krople. Takie bąbelki o wysokiej temperaturze mogą być bardzo niebezpieczne. Kawa wlewana jest do specjalnego woreczka. Plastikowe zbiorniki wewnątrz ekspresu zostały zastąpione odpowiednikami wykonanymi z nierdzewnej stali. Dzięki temu mogą wytrzymać ciśnienie nawet 400 barów.

Prototyp urządzenia „ISSpresso” stworzony przez firmy Lavazza i Argotec. Ostateczna wersja będzie pracowała na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Zrobiona kawa zbierana jest w specjalnych pojemnikach przypominających foliowe torebki.

Kosmonauci używający ekspresu będą mieli okazje przyjrzeć się między innymi jak piana jest aplikowana do kawy. Argotec twierdzi, że było to nie tylko projektowanie urządzenia dla kosmonautów, ale także okazja do eksperymentowania. Dodatkowo firma jest zainteresowana procesem parzenia kawy w stanie nieważkości, ponieważ nigdy nie było jeszcze okazji aby takie coś obserwować. Podczas prac zostały opracowane technologie, które pozwolą poprawić jakość także tych ziemskich ekspresów.

Obsługa maszyny ma być dziecinnie prosta. Członkowie załogi wybiorą jaką ilość kawy chcą przygotować następnie umieszczą kapsułkę w odpowiednim otworze i potwierdzą wybór. Podgrzanie wody do temperatury 75 stopni Celsjusza zajmie maszynie około minuty. Kolejne 40 sekund będzie trwało przyrządzenie kawy. Ekspres przechodzi obecnie ostatnie testy i ma być gotowy dla Samanthy Cristoforetti. Włoska astronautka uda się na Stację w listopadzie.

Doniesienie o tym wydarzeniu można także obejrzeć w formie filmiku.

Autor

Grzegorz Sochacki